Έφτασε ξανά αυτή η εποχή του χρόνου, που η θερμοκρασία πέφτει κι εσύ πρέπει να αποφασίσεις πώς θα ζεστάνεις το σπίτι σου φέτος. Αν επιλέξεις θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο θα φουσκώσει ο λογαριασμός σου; Τελικά ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα στο σπίτι και πόσο ευθύνεται κάθε οικιακή συσκευή για τον λογαριασμό που θα πάρεις στα χέρια σου;

 

Ειδικά αν κατοικείς σε περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία, κάποιες οικιακές συσκευές θα σου είναι πιο απαραίτητες. Για παράδειγμα, ο αφυγραντήρας και η σόμπα χαλαζία είναι από τις πιο περιζήτητες συσκευές για τον χειμώνα. Ας δούμε την κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή, για να πάρεις πιο έξυπνες αποφάσεις για το σπίτι σου.

 

Κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή: Πώς θα εξοικονομήσεις χρήματα;

 

#1 Πόσο ρεύμα καίνε οι σόμπες χαλαζία;

 

Αλήθεια, οι σόμπες χαλαζία τι κατανάλωση ρεύματος έχουν; Είναι οικονομικές στην αγορά, μετακινούνται όπου θέλεις και είναι εύκολες στη χρήση για τον καθένα, αλλά μήπως τελικά δεν σε συμφέρει η χρήση τους;

 

Η κατανάλωση ρεύματος στις σόμπες χαλαζία (ή αλογόνου) εξαρτάται από την ισχύ της σόμπας. Υπάρχουν σόμπες με ισχύ 800W, 1200W, 1800W, 2400W και ούτω καθεξής.

 

Ας υποθέσουμε πως για να ζεστάνεις γρήγορα ένα δωμάτιο αρκεί μια σόμπα αλογόνου (ή χαλαζία) 1200W. Η κατανάλωση ρεύματος (τυπικά) θα είναι περίπου στα 0,20€ ανά ώρα. Όσο μεγαλύτερη η ισχύς, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ρεύματος στις σόμπες χαλαζία.

 

#2 Πόσο ρεύμα καίει ο αφυγραντήρας;

 

Για πολλούς από εμάς, ο αφυγραντήρας ήρθε σαν από μηχανής θεός, να μας γλιτώσει από το πρόβλημα της υγρασίας κάθε χειμώνα. Όμως ποια είναι η κατανάλωση ρεύματος αφυγραντήρα και πόσο μας κοστίζει η χρήση του;

 

Όπως στις σόμπες χαλαζία, έτσι και στους αφυγραντήρες, ισχύει η αρχή ότι μεγαλύτερη ισχύς σε Watt σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα, πόσο ρεύμα καίει ο αφυγραντήρας συμπίεσης 300W; Περίπου 0,05€ ανά ώρα. Και μπορεί να καλύψει έναν χώρο έως και 40-50 τετραγωνικά!

 

#3 Πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό;

 

Πολλοί από εμάς έχουμε αγκαλιάσει το κλιματιστικό και πλέον το χρησιμοποιούμε χειμώνα – καλοκαίρι, για δροσιά και για ζέστη. Και σίγουρα (άσχετα με το πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό), προσφέρει μια καλή λύση για αυτόνομη θέρμανση ανά πάσα στιγμή.

 

Η κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή στα κλιματιστικά εξαρτάται κυρίως από την τεχνολογία (καινούργιο, παλιό, inverter) και τα btu. Τυπικά, το κλιματιστικό με ισχύ 1000W μπορεί να καίει περίπου 0,15€ ανά ώρα.

 

Παρατήρησε ότι με την πρώτη ματιά, η θέρμανση με κλιματιστικό έχει χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, σε σχέση με τις σόμπες χαλαζία. Εννοείται πως πριν επιλέξεις, πρέπει να λάβεις υπόψη και την ενεργειακή κλάση και την ισχύ κάθε συσκευής.

 

#4 Πόσο ρεύμα καίει ο φούρνος;

 

Όταν αναρωτιέσαι ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα, ο φούρνος πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό. Αν υποθέσουμε ότι ο φούρνος σου έχει ισχύ 2700W, η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να ξεπεράσει και τα 0,45€ ανά ώρα!

 

Όπως καταλαβαίνεις, το μαγείρεμα του μεσημεριανού φαγητού μπορεί να σου κοστίσει ακόμα περισσότερο, σε σχέση με τη θέρμανση. Τώρα που ξέρεις πόσο ρεύμα καίει ο φούρνος, αξιοποίησε και τη θερμότητα που παράγει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και άφησέ τον να ζεστάνει τον χώρο.

#5 Πόσο ρεύμα καίει ο θερμοσίφωνας;

 

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας μακροχρόνια συμφέρει πολύ περισσότερο, σε σχέση με τον ηλεκτρικό. Και είναι αλήθεια, η χώρα μας χαίρεται το φως του ήλιου για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Είναι κρίμα να μην το αξιοποιούμε για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού.

 

Όμως και η αρχική επένδυση που χρειάζεται είναι αρκετά μεγάλη. Έτσι, πολλοί από εμάς έχουμε ακόμα ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Και πόσο ρεύμα καίει ο θερμοσίφωνας; Αν υποθέσουμε ότι έχεις έναν θερμοσίφωνα με ισχύ 4000W, η κατανάλωση ρεύματος ξεπερνά τα 0,60€ ανά ώρα.

 

#6 Πόσο ρεύμα καίει το ψυγείο;

 

Ποια μπορεί να είναι η κατανάλωση ρεύματος ψυγείου, που λειτουργεί ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις εποχές του χρόνου; Το ψυγείο είναι μια οικονομική συσκευή που δεν επιβαρύνει πολύ τον λογαριασμό σου (εξαρτάται και από την ενεργειακή κλάση του).

 

Αν υποθέσουμε ότι έχεις ένα ψυγείο με κατάψυξη, με ισχύ 90W, η κατανάλωση ρεύματος ψυγείου είναι περίπου στα 0,07€ ανά 24ωρο. Σε κάθε περίπτωση, σου προτείνουμε να μην ανοιγοκλείνεις συχνά το ψυγείο, για να διατηρείται η ψύξη πιο εύκολα και να καίει όσο λιγότερο ρεύμα γίνεται.

 

#7 Πόσο ρεύμα καίει το στεγνωτήριο;

 

Δεν μπορείς να βάλεις όλα τα ρούχα στο στεγνωτήριο. Όμως για όσα μπορείς να βάλεις, το στεγνωτήριο ρούχων προσφέρει εύκολο και γρήγορο στέγνωμα, μειώνοντας τις ανάγκες για σιδέρωμα. Και φυσικά, αυτό είναι μεγάλο όφελος τον χειμώνα, για να μην παιδεύεσαι να στεγνώσεις τα ρούχα στην ταράτσα.

 

Όσο για την κατανάλωση ρεύματος του στεγνωτηρίου, εξαρτάται από την ισχύ, τη χωρητικότητα και το πρόγραμμα στεγνώματος. Σε γενικές γραμμές, ένα στεγνωτήριο χωρητικότητας 7 κιλών μπορεί να έχει κατανάλωση ρεύματος πάνω από 0,30€ ανά ώρα.

 

Και τι γίνεται με την κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή πλυντηρίου ρούχων; Το πλυντήριο σίγουρα είναι απαραίτητο για το σπίτι και δεν μπορείς να αποφύγεις τη χρήση του. Γι’ αυτό, σε συμβουλεύουμε να πλένεις σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. στους 40 βαθμούς, αντί για 60). Η εξοικονόμηση μπορεί να ξεπεράσει το 60%.

 

#8 Πόσο ρεύμα καίει η τηλεόραση;

 

Όλοι έχουμε αφήσει την τηλεόραση ανοιχτή όλη νύχτα τουλάχιστον μια φορά. Ή την έχουμε ξεχάσει να παίζει, χωρίς να παρακολουθούμε / χωρίς να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Αν είσαι κι εσύ ένας / μια από μας, θα χαρείς να μάθεις ότι δε σου κοστίζει τόσο ακριβά, όσο νομίζεις.

 

Η κατανάλωση ρεύματος τηλεόρασης είναι αρκετά χαμηλή, με περίπου 0,018€ ανά ώρα (λιγότερο από 2 λεπτά του ευρώ). Ετοιμάσου για Netflix and Chill με το αγαπημένο σου πάπλωμα και μια ζεστή κούπα καφέ, χωρίς να φοβάσαι τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

 

Πώς θα εξοικονομήσω χρήματα από το ηλεκτρικό ρεύμα φέτος τον χειμώνα;

 

Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές, χάρη στις οποίες μπορείς να μειώσεις δραστικά τα έξοδά σου (ή και την κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή):

 

  • Βγάλε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς.
  • Επίλεξε οικιακές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+, Α++, Α+++.
  • Σύγκρινε παρόχους ρεύματος για να βρεις την καλύτερη προσφορά στα μέτρα σου.
  • Βάλε θέρμανση με φυσικό αέριο, που είναι πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον.
  • Αν επιλέξεις θέρμανση με κλιματιστικό, φρόντισε για τη συντήρησή του 2 φορές τον χρόνο.
  • Μελέτησε τις επιλογές σου για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

 

Πηγή: https://blog.insurancemarket.gr/