Μικρά μυστικά για την ασφάλεια σας τώρα στην παγωνιά!

 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τα ευφάνταστα ονόματα, πάνε κι έρχονται, αλλά αφήνουν πίσω τους συνθήκες που πολλές φορές κάνουν την οδήγηση επικίνδυνη. Δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές, ειδικά για τα ελαστικά του αυτοκίνητου σας για να κινείστε πάντοτε με ασφάλεια!

Ο καιρός μπορεί να «γλύκανε» λιγάκι, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, εν τούτοις ο «Τηλέμαχος» με το χιόνι και την παγωνιά που έφερε, έχει παγώσει για τα καλά τις πιο βόρειες περιοχές. Και επειδή είμαστε σίγουροι πως αρκετοί θα ξεγελαστείτε με την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού και θα θελήσετε να κινηθείτε σε ορεινές περιοχές και χιονοδρομικά για να απολαύσετε το χιόνι, διαβάστε τα παρακάτω! Είναι για την ασφάλεια σας και μόνο!

Βάλτε χειμερινά ελαστικά!

Ο συγκεκριμένος τύπος ελαστικού θα σας εξασφαλίσει μέγιστη πρόσφυση σε εξαιρετικά παγωμένο οδόστρωμα κι έτσι θα κινείστε με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Προσέξτε όμως να τοποθετήσετε τα χειμερινά ελαστικά και στους τέσσερις τροχούς σας. Αν παρασυρθείτε από τους εκάστοτε «ειδήμονες» που θα σας πουν για μείωση κόστους να βάλετε χειμερινά ελαστικά μόνο στον εμπρός άξονα «για να ακούει το τιμόνι», να ξέρετε ότι το πίσω μέρος του αυτοκινήτου θα γλιστράει συνεχώς! Με ότι αυτό συνεπάγεται!

Αν πάλι έχετε όχημα με την κίνηση στον πίσω άξονα και τοποθετήσετε εκεί τα χειμερινά ελαστικά, να γνωρίζετε ότι αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος της υποστροφής και κινδυνεύετε να πάτε ευθεία όταν θα προσπαθείτε να πάρετε στροφή.

Δώστε προσοχή στην πίεση των ελαστικών

Όταν κάνει περισσότερο κρύο, η πίεση των ελαστικών μειώνεται. Έτσι εάν έχετε ρυθμίσει την πίεση του ελαστικού στα 2 bar με θερμοκρασία περιβάλλοντος 20°C, η πίεση θα μειωθεί στα 1.8 bar, αν η θερμοκρασία πέσει στους 0°C.

Για το λόγο αυτό φροντίστε να ελέγχετε τακτικά ειδικά σε συνθήκες ψύχους τις πιέσεις των ελαστικών και ανεβάστε τις πιέσεις τόσο, ώστε να είναι όσο συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος.

Μικρό tip: Αν ρυθμίζετε τις πιέσεις μέσα σε ζεστό γκαράζ ή συνεργείο, προσθέστε 0.2 bar στις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος. Αυτό θα διασφαλίσει πως συμψηφίζετε την ψυχρή θερμοκρασία και θα έχετε την σωστή πίεση στο ελαστικό σας!

Εξαιρετικά σημαντικό: Να έχετε προμηθευτεί αλυσίδες!

Οι αλυσίδες χιονιού πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πατημένο χιόνι.  Αν ταξιδεύετε προς κάποιο χιονοδρομικό κέτρο, για παράδειγμα, θα υποχρεωθείτε να βάλετε αλυσίδες. Εάν δεν έχετε ένα σετ αλυσίδων, φροντίστε να πάρετε ένα καλό σετ! Το ιδανικό είναι, όταν είναι φορεμένες οι αλυσίδες, να είναι ένα “νούμερο” μεγαλύτερες από την επιφάνεια επαφής του ελαστικού σας. Πριν από το ταξίδι σας, διαθέστε χρόνο για να μάθετε να τις τοποθετείτε και να τις αφαιρείτε αποτελεσματικά.  Δεν είναι αστείο να τις τοποθετήσετε μέσα σε χιονοθύελλα, με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, με παγωμένα δάχτυλα. Τέλος βεβαιωθείτε ότι είναι εύκολα προσβάσιμες και σίγουρα να έχετε ένα ζευγάρι γάντια.

Φροντίστε τους υαλοκαθαριστήρες σας!

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι άριστη. Ελέγχουμε την ποιότητα των μάκτρων και αν αυτά δε βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο ποιότητας προχωράμε στην αντικατάστασή τους. Εάν η αλλαγή δε γίνει εγκαίρως, τότε το τζάμι δε θα καθαρίζεται σωστά, άρα δεν θα βλέπετε σωστά και σαφώς υπάρχει μεγάλη περίπτωση να καταστραφεί το παρμπρίζ.

Ενδελεχής έλεγχος στο σύστημα κλιματισμού

Το σύστημα κλιματισμού ή το καλοριφέρ πρέπει να λειτουργούν απροβλημάτιστα και για το λόγο αυτό πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία συντήρησης που ορίζει ο κατασκευαστής. Φροντίστε να έχετε βάλει ψυκτικό υγρό, αλλά και να έχετε αλλάξει φίλτρο καμπίνας για να έχετε πάντοτε καθαρή ατμόσφαιρα!

Τέλος, το ρεζερβουάρ καυσίμων να είναι γεμάτο, ώστε αν τυχόν κολλήσετε, να έχετε πλεόνασμα για να έχετε θέρμανση μέχρι να έρθει η βοήθεια!

Καλές βόλτες στα χιονοδρομικά!

Πηγή: nextdeal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *