Όχι μόνο μπορείς αλλά είναι και απαραίτητο!

Η ασφάλιση του εξοχικού εκτός από πολύ χρήσιμη είναι και οικονομική αν αναλογιστείς τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, θύελλες), φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός), διάρρηξης και κάθε άλλο παράγοντα που απειλεί το σπίτι σου όσο εσύ ζεις… μακριά του, «εγκλωβισμένος» στην καθημερινότητα της πόλης.

Το γεγονός ότι επισκέπτεσαι το εξοχικό σου λίγες ημέρες το χρόνο δεν σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένο σε λιγότερους κινδύνους από την κύρια κατοικία σου.

Συνήθως, μάλιστα, οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι, όπως για παράδειγμα αν το εξοχικό βρίσκεται κοντά σε δασική περιοχή κινδυνεύει από πυρκαγιά ή σε κάποιο νησί που πιάνουν ισχυροί άνεμοι.

Ίσα ίσα, λοιπόν, ακριβώς επειδή λείπεις το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αν το ασφαλίσεις θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Η απόφαση να ασφαλίσεις το εξοχικό σου γίνεται ακόμη πιο εύκολη αν σκεφτείς ότι το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό!

Το ύψος του ασφαλίστρου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η περιοχή, η παλαιότητα, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, το πλήθος και το είδος των καλύψεων που θα επιλέξεις κ.ά.

Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Κορινθία, ηλικίας 20 ετών, που ασφαλίζεται για σεισμό και πυρκαγιά, έχει κόστος περίπου 65€ τον χρόνο ή 5,4€ τον μήνα!

Έχεις επίσης τη δυνατότητα να ασφαλίσεις το περιεχόμενο του σπιτιού αλλά θα πρέπει να είσαι δείξεις μεγάλη προσοχή σε αυτά που δηλώνεις, ως προς το είδος και την αξία τους.

Σε γενικές γραμμές στη διαδικασία ασφάλισης ενός σπιτιού που χρησιμοποιείται ως εξοχικό ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και εξαιρέσεις με την ασφάλιση της κύριας κατοικίας. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει και με την κύρια κατοικία σου, η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού ή πυρόσβεσης εύλογα μειώνει το κόστος του ασφαλιστηρίου.

Σε οικονομικό επίπεδο, δεν αποκλείεται σύντομα το κράτος να δώσει φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση της κατοικίας από φυσικές καταστροφές και όπως καταλαβαίνεις αν αυτό συμβεί τότε θα γίνει ακόμη πιο συμφέρουσα η ασφάλιση.

Κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο καταστροφικό γεγονός το κράτος αδυνατεί να αποζημιώσει τους πληγέντες γρήγορα και για το σύνολο των ζημιών αφού δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός μηχανισμός ούτε οι απαιτούμενοι πόροι.

  • Αν ακόμη δεν έχεις πειστεί ότι είναι απαραίτητη η ασφάλιση του εξοχικού, είναι καλό να γνωρίζεις και να θυμάσαι ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με την υψηλότερη σεισμικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  • Να θυμάσαι επίσης ότι κάθε καλοκαίρι η χώρα μας εμφανίζει πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, είτε αυτές οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα είτε σε εμπρησμό.

Πηγή :  blog.insurancemarket.gr