Το επιτυχημένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σπιτιού Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον, «τρέχει» ξανά και απευθύνεται σε ιδιοκτήτες των οποίων η κύρια κατοικία ανήκει σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία.

Μέσω του νέου κύκλου δίνονται σημαντικά κίνητρα σε όσους θέλουν να εκσυγχρονίσουν τον χώρο που διαμένουν και να βελτιώσουν την ενεργειακή του απόδοση, εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από τη θέρμανση και τον κλιματισμό, μέχρι τα κουφώματα, τον ηλιακό θερμοσίφωνα και τη μόνωση του σπιτιού, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάξεις το σπίτι σου χωρίς να εκτροχιαστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός καθώς σου επιχορηγεί έως το 70% των δαπανών.

 

Τι κερδίζω;

 • Έως 70% επιχορήγηση στο κόστος των παρεμβάσεων
 • 100% επιδότηση των  τόκων του δανείου
 • Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων
 • Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος
 • Ενίσχυση εμπορικής αξίας του ακινήτου σου
 • Κάλυψη δαπανών όπως ενεργειακού επιθεωρητή, μελετών και συμβούλου έργου.

 

Συμβουλές

 • Για να μην απορριφθεί η αίτησή σου θα πρέπει η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ή το μεμονωμένο διαμέρισμα να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να έχει νόμιμη άδεια και να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
 • Για την ενεργειακή βελτίωση του σπιτιού σου μπορείς να επιλέξεις από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών:
 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων
 2. Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης και παροχής ζεστού νερού
 3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος
 4. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
 • Μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε από τις παραπάνω εργασίες επιθυμείς αρκεί ο προϋπολογισμός να μην υπερβαίνει τα 250€ ανά τ.μ κύριας χρήσης και συνολικά τα 25.000€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

Η γνώμη του Ειδικού

? Είναι από τα προγράμματα που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάτι αρνητικό να πει. Άλλωστε η επιτυχία του αποδεικνύεται από την εντυπωσιακή ζήτηση κάθε φορά που «τρέχει». Ιδανικό για όσους προγραμμάτιζαν την ανακαίνιση του σπιτιού τους ή για όσους επιθυμούν να το αναβαθμίσουν ενεργειακά, να αλλάξουν δηλαδή κουφώματα, κλιματιστικά κλπ.

Είναι επίσης ένα πολύ ουσιαστικό κίνητρο για όσους μένουν σε παλιά σπίτια ή σε σπίτια με κακοτεχνίες και ενώ έχουν άμεση ανάγκη από εργασίες όπως λ.χ. η θερμομόνωση, συνηθίζουν να λένε «έλα μωρέ, θα τις κάνω τις εργασίες κάποια άλλη φορά». Αυτή την «κάποια άλλη φορά» δεν θα βρουν κανένα να τους καλύψει έως και το 70% του κόστους των εργασιών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η διαδικασία αφορά περίπου 1 στα 2 σπίτια στη χώρα.

⚠️ Ο νέος κύκλος του προγράμματος που λέγεται ότι θα βγει το προσεχές φθινόπωρο θα είναι ο τελευταίος, τουλάχιστον με τη μορφή που το ξέραμε. Γι’ αυτό… σπεύσατε!

 

Πώς θα το αποκτήσω;

Βήμα 1ο

Επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα https://exoikonomisi.ypen.gr για να κάνεις online αίτηση , καταχωρώντας τα στοιχεία σου και τα στοιχεία του ακινήτου. Σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να καταχωρήσεις στοιχεία για το Α’ Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης), τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και το κόστος τους και να επισυνάψεις τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας της αίτησης από το πληροφοριακό σύστημα, γίνεται οριστική υποβολή και λαμβάνεις έναν μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου.

Βήμα 2ο

Επιλέγεις την τράπεζα από την οποία θέλεις να πάρεις το δάνειο. Η τράπεζα ελέγχει την πιστοληπτική σου ικανότητα και αξιολογεί συνολικά την αίτηση. Αφού ληφθεί η οικονομική προέγκριση καλείσαι να την δεχτείς και να υπογράψεις τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.

Βήμα 3ο

Το τρίτο βήμα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση των εργασιών ενεργειακής βελτίωσης, τη δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση και την έκδοση Β’ Π.Ε.Α. Αφού εκδοθεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να καταχωρίσεις τη δήλωση που πιστοποιεί την ολοκλήρωση των εργασιών ενεργειακής βελτίωσης και ενημερώνεσαι για τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό. Στη συνέχεια διενεργείται έλεγχος των δικαιολογητικών από το ΕΤΕΑΝ και τέλος εκταμιεύεται το δάνειο από την τράπεζα.

Πηγή : blog.insurancemarket.gr, money-market.gr