Τι είναι άραγε καλύτερο για την υγεία ενός καπνιστή; Το κάπνισμα ή το άτμισμα;

Αν δεν θες να σου χρυσώσω το χάπι για μία κακή συνήθεια, οφείλω να σου πω ότι το καλύτερο από όλα είναι… κανένα. Για αυτό αν έχεις το σθένος να επιβληθείς στον εαυτό σου κόψ’ το.

Αν δεν μπορείς, εμείς οφείλουμε να σου παρουσιάσουμε τα δεδομένα.

Το μόνο σίγουρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο αυτήν τη στιγμή είναι ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία και προκαλεί καρκίνο. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Το παραδοσιακό τσιγάρο ξέρουμε πια ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εγκεφαλικά.

Το δείχνουν άλλωστε πλέον και τα πακέτα, τα οποία θα δούμε σε βάθος χρόνου να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή κουλτούρας των Ελλήνων γύρω από το κάπνισμα. Κάθε χρόνο 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από αρρώστιες που συνδέονται με το τσιγάρο.

Κανείς ακόμα δεν ξέρει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Σκέψου πόσα χρόνια μετά μάθαμε για τις επιπτώσεις του παραδοσιακού τσιγάρου και θυμηθείτε ότι οι πρώτες διαφημίσεις τσιγάρων μιλούσαν για μία υγιεινή συνήθεια και έδειχναν γιατρούς και αθλητές.

Για αυτό και σε άρθρο της η Guardian γράφει «Αγνοήσαμε τα στοιχεία ότι το κάπνισμα συνδέεται με τον καρκίνο. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος με το άτμισμα».

Μέχρι τώρα λοιπόν έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις για το άτμισμα και μόλις τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γιατρούς και μελέτες να μιλούν για βλαβερή συνήθεια.

Η μία πλευρά λέει λοιπόν ότι το άτμισμα είναι σαφώς καλύτερο για τον καπνιστή. Υπάρχει μάλιστα και ένα πείραμα που δείχνει δύο γυάλινα μπουκάλια με στρογγυλά μπαμπάκια που στο στόμιο του ενός τοποθετούνται αναμμένα τσιγάρα συνεχώς και στο άλλο συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στην περίπτωση του τσιγάρου τα μπαμπάκια γίνονται μαύρα ενώ στην περίπτωση του ατμίσματος παραμένουν λευκά.

Από την άλλη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν υπάρχει έλεγχος. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις τι καπνίζεις.

Πρόσφατα ερευνητές στο Harvard σε έρευνα που δημοσίευσαν στο Environmental Health Perspectives επισημαίνουν ότι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχουν μικροβιακές τοξίνες.

Σε μία άλλη έρευνα στο  Μπέρμιγχαμ που έγινε από τον καθηγητή πνευμονολογίας Ντέηβιντ Θίκετ και δημοσιεύτηκε στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax» αναφέρεται ότι μακροχρόνια το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πως οι περισσότερες έρευνες πάνω στα ηλεκτρονικά τσιγάρα επικεντρώνονται στα υγρά που χρησιμοποιούνται στις συσκευές.

Tο σχετικό άρθρο της dailymail έχει σαν τίτλο «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζαμε».

Αυτά είναι λοιπόν τα δεδομένα. Η απόφαση δική σου…