Το φθινόπωρο είναι πλέον εδώ και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις ιδιαιτερότητες που φέρνει μαζί του.

Για παράδειγμα το φως την ημέρας ελαττώνεται, τα φυσικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα, ενώ και το οδόστρωμα εγκυμονεί κινδύνους λόγω των συχνών βροχοπτώσεων.

Παρακάτω ακoλουθούν δέκα βασικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση εν μέσω φθινοπώρου (και όχι μόνο):

1.Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και οδηγούμε αμυντικά και όχι επιθετικά, προσπαθώντας να προβλέψουμε ενδεχόμενους κινδύνους.

Καλό θα ήταν επίσης να μην κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα με χαμηλή ταχύτητα, καθώς εκνευρίζουμε τους υπόλοιπους οδηγούς, οι οποίοι στη συνέχεια καταφεύγουν (κακώς επίσης) σε επικίνδυνες προσπεράσεις από δεξιά.

2. Αποφεύγουμε τις υπερβολικές ταχύτητες, καθώς ακόμη και αν υπερβούμε το όριο έστω και κατά 10 χλμ./ώρα, μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.

3. Όχι στα νεύρα, ναι στην υπομονή.

Δεν υπάρχει λόγος να είσαι επιθετικός όταν οδηγείς, ενώ και γενικά τα νεύρα δεν αποτελούν «σύμμαχο» για σωστή συμπεριφορά, εντός και εκτός αυτοκινήτου.

4. Προσάρμοσε την ταχύτητά σου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, κοινώς να επιβραδύνεις σε καταστάσεις πυκνής ομίχλης ή βροχόπτωσης ή δυνατού αέρα.

Εννοείται χωρίς απότομες κινήσεις και κυρίως χωρίς να καταύγεις σε υπερβολικές αντιδράσεις!

5. Ρύθμισε σωστά τον κλιματισμό, έτσι ώστε να μη θολώνουν τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου, καθώς και για να διατηρείται σταθερή και κυρίως ευχάριστη η ατμόσφαιρα στα ενδότερα της καμπίνας των επιβατών.

6. Ρυθμίστε σωστά τα φώτα, με στόχο να πετύχετε την καλύτερη δυνατή ορατότητα όταν ξημερώνει ή νυχτώνει, καθώς τότε λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα ατυχήματα. Επίσης φροντίστε να μην τυφλώνετε τους άλλους οδηγούς!

7. Προσοχή με τις προσπεράσεις! Οφείλουν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, αξιοποιώντας τη δύναμη του κινητήρα, έτσι ώστε η παραμονή στο αντίθετο ρεύμα να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

Πάντα σε σημεία που επιτρέπεται και το επιτρέπει η ορατότητα σας!

8. Στρίβουμε με ασφάλεια, καθώς η υπερβολική ταχύτητα ειδικά σε στροφές είναι υπέρ του δέοντος επικίνδυνη!

9. Διατηρούμε ήρεμο κλίμα εντός καμπίνας, χωρίς τσακωμούς, ενώ και η ένταση της μουσικής πρέπει να παραμένει χαμηλά για να είμαστε συγκεντρωμένοι και να έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο του αυτοκινήτου.

10.Το κινητό απαγορεύεται διά ροπάλου εν ώρα οδήγησης! Αν επείγει να μιλήσετε στο τηλέφωνο, σταματήστε στην άκρη του δρόμου ή απλά κλείστε το μέχρι να είστε όντως διαθέσιμοι!

Πηγή : blog.insurancemarket.gr