Πόσους πυλώνες αντέχει το συνταξιοδοτικό σύστημα;

 

Όλα δείχνουν ότι ο διάλογος γύρω από το συνταξιοδοτικό σύστημα θα ενταθεί από την επόμενη χρονιά.

Αν και από κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζεται ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις κατέστησαν το σύστημα βιώσιμο, εν τούτοις οι ειδικοί, δηλαδή οι αναλογιστές, υποστηρίζουν ότι η ριζική λύση δεν έχει δοθεί ακόμη στο πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι αν το υφιστάμενο σύστημα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις για το μέλλον. Οι ειδικοί λοιπόν απαντούν ότι χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση προκειμένου να υπάρξει βιώσιμο και με αξιοπρεπείς παροχές συνταξιοδοτικό σύστημα.

Προτείνεται λοιπόν η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων σε ένα δεύτερο πυλώνα. Πρόσφατα μάλιστα ακούσαμε από δυο πλευρές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, από ό,τι φαίνεται, όλοι όσοι εισηγούνται ένα δεύτερο πυλώνα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, δεν έχουν την ίδια άποψη για το «ιδιοκτησιακό» καθεστώς αυτού. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο δεύτερος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, άλλοι, όπως οι συγγραφείς του βιβλίου «Συντάξεις για νέους» (Αθήνα, εκδόσεις Παπαζήσης 2018) Νεκτάριος Μ., Τήνιος Π. και Συμεωνίδης Γ., προτείνουν να είναι κρατικός. Μάλιστα οι συγγραφείς προτείνουν ως τρίτο πυλώνα τα επαγγελματικά ταμεία.

Ειρήσθω εν παρόδω, η πρόταση αυτή περί κρατικού δεύτερου πυλώνα προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς οι συγγραφείς δεν συμπεριλαμβάνουν την ιδιωτική ασφάλιση ως μέρος της λύσης.

Εν κατακλείδι, καθώς πολλαπλασιάζονται οι απόψεις για μια ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού, ίσως ωρίμασε ο καιρός και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να διατυπώσει τη δική της, ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, άποψη.
Πηγή: nextdeal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *